Friday, May 29, 2009

Divided we fall. United we stand. HIDUP MELAYU!!!!


Siap sedialah kita semua (orang Melayu macam saya khususnya). Kita balik kampung, kita tanam kacang. Saya jadi pesimis gila sebab hari ini saya melihat tanda-tanda yang negara kita mungkin akan runtuh dan kacau bilau tak lama lagi. Sebabnya kerana hari ini sudah muncul generasi muda kita yang terlalu sangat merindui Chin Peng. Sebabnya kerana hari ini juga sesetengah etnik bukan Melayu memang amat melampau dan keterlaluan. Rasa tamak, haloba, hasad dan dengki mereka terhadap Melayu has gone beyond reasons, terus membara dan tidak pernah padam.

Saya nak balik kampung dan tanam kacang kerana di sanalah saya diajar sejarah mengenai Chin Peng secara praktikal dan secara real. Di kampung mundur di zaman penjajah itu saya selalu didendangkan oleh Nenek, Atuk, Emak, Bapak, Pakcik, Makcik, Guru Quran, Cikgu Sekolah, Ketua Kampung dan Pak Iman bahawa Chin Peng adalah kepala pengganas komunis yang paling zalim dan amat kejam.

Saya siap-siap nak balik kampung kerana bimbang kalau terus duduk dalam bandar saya mungkin jadi mangsa keganasan yang putik dan kuntumnya kelihatan sedang kembang dan mekar. Saya siap-siap nak balik kampung kerana saya nak menuntut ilmu kebal untuk pertahankan diri, keluarga dan kampung saya daripada serangan gelora PKM di era merdeka. Saya nak balik kampung kerana di sana aman damai, tak ada dilema etnik dan tak akan ada pertembungan etnik.

Tapi sebelum saya balik kampung dan tanam kacang, saya nak ingatkan kalangan anak bangsa saya yang segelintir daripadanya hari ini dijangkiti sindrom lupa sejarah, sindrom liberalisme songsang dan sindrom internasionalisme ala-starbucks bahawa masalah etnik di Malaysia hari ini adalah amat kronik tahapnya.

Kroniknya begini: orang keturunan pendatang mengasak kita dan berkata, apa guna ada Fasal 153 dalam Perlembagaan Negara untuk lindungi Melayu dan Bumiputera, Melayu liberalis-internasionalis ala-starbucks pun ikut bertanya, ya lah buat apa ya? Keturunan emigran mendesak kita buang kuota 30 peratus untuk Bumiputera, puak Melayu liberalis-internasionalis ala-starbucks pun ikut menjerit, ya lah buat apa kita nak ada kuota untuk Bumiputera? Dan seterusnya dan seterusnya dan seterusnya kelompok Melayu liberalis-internasionalis ala-starbucks pun turut setuju dengan jeritan suara cucu-cicit emigran itu.

Fahamilah. Masalah etnik berdarah yang pernah meletus di tanah air ini pada 13 Mei 1969 adalah akibat Agama Islam, Raja-Raja Melayu, hak-hak Melayu dan Bahasa Melayu diinjak-injak oleh segolongan etnik bukan Melayu. Saya lihat sendiri betapa lupa daratannya orang-orang keturunan emigran ini sewaktu melalui Jalan Othman di Old PJ waktu tu. Mereka menjerit-jerit, Melayu balik kampung, Melayu babi, Melayu lancau (pardon me!), Melayu tak ada kuasa!!! Waktu tu saya student. Saya lihat gelagat tu dari celah-celah pagar kolej. Waktu tu cufew. Kami cuma makan kulit roti. Kami kehabisan stok roti kerana waktu tu semua orang tak berani keluar pagar atau keluar dari rumah. Etnik bukan Melayu sedang berkinja-kinja menghina Melayu.

Kalau lusa atau tulat ada lagi masalah etnik di Malaysia, puncanya pun sama. Tapi kali ni lebih hebat kerana ada Melayu yang akan turut mendukung perjuangan etnik bukan Melayu ini. Saya cabar Melayu liberalis-internasionalis ala-starbucks kalau ramalan saya salah. Saya tak akan guna teori-teori keselamatan kontemporari untuk membuat ramalan ini. Tapi saya gunakan ketajaman pemikiran Melayu lama untuk memprediksikan perkara ini.

Saya tidak akan mendesak pemerintah untuk mensecuritisedkan soal-soal dilema etnik ni menjadi ancaman keselamatan. Itu terserahlah kepada pemerintah untuk memikirkannya. Tapi, satu perkara adalah hakikat. Desakan etnik bukan Melayu ni lazimnya menjadi-jadi dan keterlaluan bila Melayu yang jadi tunggak kuasa itu lemah dan terlalu berkompromi sebab takut kehilangan kuasa.

Fikirkan dan fahamilah apa maksud saya ini. Sejak lima tahun yang lalu bukankah Melayu yang berkuasa terlalu berkompromi sehingga orang Melayu sendiri rasa terpinggir dan dianaktirikan? Melayu demo di Kuala Terengganu untuk tuntut pilihanraya adil, ditembak dengan peluru hidup. Untuk halalkan insiden tu tuduh kononnya Melayu yang ditembak (syukur Alhamdulillah tak terkorban) adalah antara Melayu yang bakar bendera Jalur Gemilang.

Lepas tu ada demo India dekat Pejabat PM di Putrajaya, tak pun dia orang tu kena tembak. Lepas tu ada Cina demo di ladang babi mereka di Melaka, mereka pijak Jalur Gemilang, mereka baling bom molotov pada polis, tak pun kena tembak (ini versi suratkhabar arus perdana).

Lepas tu ada India demo di KL. Dia orang pukul dan cederakan polis. Dia orang ditangkap dan masuk court. Tapi lepas tu PM suruh bebaskan (ini ada berita hitam putihnya juga dalam media arus perdana).

Jadi, mendidihlah darah Melayu. Dah lah demo haram dan pertubuhan pun haram. Dah lah dia orang mintak Perlembagaan Pesekutuan dimansuhkan (ini namanya treason). Tuntutan dan desakan mereka anehnya di layan. Ini menyebabkan Melayu mendidih marahnya.

Hari ni, sejarah Melayu dan asal usul Melayu dipersoalkan. Orang yang mempersoalkan tidak diapa-apakan. Orang yang menegakkan kebenaran dikenakan tindakan. Hari ini Raja-Raja Melayu diperlekehkan orang bukan Melayu. Tapi ada Melayu turut serta dan menyokong. Inilah dilema Melayu.

Sebenarnya, datuk nenek kita sentiasa berpesan. Lepas betis jangan berikan peha. Dagang lalu jangan ditanakkan. Itik di air jangan biarkan kehausan. Anak di rumah jangan mati kepalaran.

Cerdik pandai keselamatan pula ada berpesan, kuasa mesti dipertahankan secara tegas dan tanpa kompromi kerana jika kehilangan kuasa, sesebuah negara berdaulat dan merdeka akan kacau-bilau dan huru-hara.

Jadi sapa yang sedang berkompromi hari ini. Sapa yang sedang kena tolak dan sapa pula yang sentiasa beransur-ansur menolak Melayu ke tembuk dan ke penghujung sejarah?

Cetusan saya kali ini bukan hasutan. Tetapi hanya ingatan kepada anak bangsa dan pemimpin bangsa saya sendiri supaya mereka bertegas dan jangan berkompromi demi kuasa Melayu. Cetusan ini juga buat etnik bukan Melayu yang mencabar kesabaran Melayu pada ketika ini supaya mereka juga insaf dan berhentikan gelagat mereka sebelum Melayu betul-betul hilang perhitungan.

Tetapi, kerana saya bimbang saya akan jadi penghasut, sebab tu saya nak balik ke kampung untuk cool down. Untuk elak diri saya dijerangkap dilema dan jadi marah, sebab tu saya nak balik kampung dan tanam kacang. Sambil-sambil tu saya akan didik seluruh anak Melayu di kampung supaya bila dah jadi pandai dan bijak jangan lupakan kacang dan jangan lupakan kulit kacang. Tak kiralah kacang panjang, kacang tanah, kacang parang atau kacang kuda, asalkan kacang. Tanpa kulit, kacang ni akan cepat reput dan musnah. Sama macam kita orang Melayu, tanpa jatidiri Melayu dan rasa cintakan Melayu, kita akan musnahkan bangsa Melayu.

Saya juga akan tanamkan ke dalam jiwa anak-anak Melayu di kampung saya, bila terjumpa anak Melayu yang lupakan kulit kacang, balun mereka puas-puas. Bukan secara fizikal. Secara intelektuil. Sedarkan mereka kalau anak Melayu yang dah cerdik pandai dah tak boleh diharapkan untuk jaga bangsa Melayu dan Tanah Melayu, lebih baik anak Melayu Kampung menghurai silat dan mengamuk di sepanjang jalan. Bukan untuk membunuh bukan Melayu sebagai balas dendam kepada pengganas komunis yang membunuh Melayu. Tetapi untuk membelasah mana-mana anak Melayu yang dayus dan lupakan diri bahawa mereka adalah Melayu.

On the more serious note: The ethnic problem in our contemporary Malaysia is at the most chronic stage. Come what may, please watch out and please be forewarned! Only the Malays can stop this from happening. United we stand. Divided we fall. The choice is not yours or mine. The choice is for us all. MELAYU! – http://politica-net.blogspot.com/

7 comments:

Alizul said...

Kepada semua yang simpati dan menyokong kepulangan Chin Peng:

Bagi sesiapa yang tidak mengetahui, atau sengaja membutakan mata dan hati tentang, sejarah dan ideologi Komunisme, sila muat turun (download) dan tontoni video-video di tiga link-link berikut (copy & paste link-link ini ke browser anda):

http://us2.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/1239/THE_BLOODY_HISTORY_OF_COMMUNISM_1

http://us2.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/1242/THE_BLOODY_HISTORY_OF_COMMUNISM-2

http://us2.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/2857/THE_BLOODY_HISTORY_OF_COMMUNISM_-3

Kesemua video di atas membentangkan sejarah/ideologi komunisme dari sudut atau perspektif Islam.

Bagi blogger-blogger yang berhujah di atas perikemanusiaan, pernahkah penganut-penganut mereka menunjukkan sikap keperimanusiaan ke atas mangsa-mangsa mereka? Tanyalah soalan ini kepada balu-balu, anak-anak, cucu-cicit dan keturunan mangsa-mangsa mereka?

Ada pula blogger yang menyeru atas nama Islam supaya memaafkan Chin Peng. Pernahkah Chin Peng dan pengikut-pengikut memohon maaf atas segala kekejaman mereka? Memang benar Islam menitikberatkan sifat bermaaf-maafan, tetapi apa gunanya jika orang yang melakukan kekejaman tidak sedikit pun menunjukkan sifat itu atau mempunyai perasaan perikemanusiaan?

Mengapa pula Islam dikaitkan di sini? Tidakkah kita tahu bahawa komunisme itu jauh bertentangan dengan Islam? Komunisme menidakkan atau tidak percaya kepada Allah. Setiap penganutnya digelar "atheis", iaitu seseorang yang tidak percaya kepada kewujudan Allah. Oleh sebab itulah kita dapati penduduk-penduduk Islam di negara-negara kominis sentiasa ditindas dengan kejam. Satu daripada banyak contoh-contoh adalah penduduk Islam di Turkestan Timur di negara Cina. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penindasan orang Islam di Turkestan Timur, sila baca buku di link berikut (copy & paste link ini ke browser anda):

http://us1.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/582/COMMUNIST_CHINA%E2%80%99S_POLICY_OF_OPPRESSION_IN_EAST_TURKESTAN

Sebagai negara yang majoriti penduduknya adalah Islam, mahukah kita melihat anasir-anasir komunisme ini wujud di kalangan kita? Pernahkan orang-orang komunis melepaskan atau meninggalkan (renounce) fahaman komunisme mereka? Pernahkah Rashid Mydin, Shamsiah Fakir dan lain-lain berbuat demikian? Fahaman mereka sangat tebal. Kita patut bersyukur dilahirkan sebagai orang Islam di negara yang majoritinya penduduk Islam. Ada juga blogger-blogger yang sentiasa menuduh kerajaan tidak Islamik (atau kafir). Jika benar, mengapa kita orang Islam bebas mengamalkan agama Islam di negara ini? Mengapa wujud beribu-ribu masjid, surau, sekolah agama, dan lain-lain di
negara ini? Pernahkah kerajaan menindas orang-orang Islam seperti berlaku di Turkestan Timur?

Bagi blogger-blogger yang berhujah bahawa komunisme disama ertikan dengan sama rata dan sama rasa, tahukah anda bahawa konsep-konsep ini hanyalah pada teori atau di atas kertas saja?. Pada teorinya, memang komunisme menuju kepada kewujudan situasi sempurna (atau "utopia") di mana akan wujudnya konsep sama rata dan sama rasa ini. Tetapi lihatlah sejarah negara-negara kominis (yang jelas ditunjukkan di video-video di atas), adakah konsep-konsep ini pernah diguna pakai? Jawabnya TIDAK. Apa yang sebenarnya berlaku ialah "utopia" yang diidam-idamkan tidak pernah wujud, malah para pemimpin negara-negara komunis menghancurkan negara mereka sendiri, seperti berlaku di negara-negara Cina di bawah Mao Tse Tung dan Soviet Union (sekarang Russia) di bawah Stalin.

Jadi bagi blogger-blogger yang mempertahankan kepulangan Chin Peng atau komunisme, lengkapkan diri dengan ilmu tentang sejarah komunisme sebelum menulis sesuatu tentangnya.

suri said...

Salam,

Anda dipelawa untuk komen walaupun fahaman berbeza.Pendapat tuan/puan amat saya hargai.

http://penpusaka.blogspot.com

politica said...

My dearest MR SINGH,

I am ok. U want me to sing together with u, ok. We sing bollywood, ok. Or we want to sing small boy play fire? Also ok. U want to send me your new song? Also ok.

This is my address: opppss sorry MR SINGH, if u are smart enough u will know my address. U want to try first? Or may b u want to concentrate with your project of building that school -- i mean the SSUS school project? Please look around carefully. I am already there Mr Singh. The only difference is.... yes the difference is i m a loner who likes horses, trojan horses, wild horses, all horses. So, if u want to send me your new song please find a stable nearest to u and just leave your cd for me there. Selamat berjuang MR SINGH!!!!!

Piggy Singh said...

Dear Mr Politica,

I'm a loner too, but loners too can express thought and ideas. After reading yours, I knew that I wasn't alone in this struggle.

But your riddle Sir is too smart for me too handle.

Selamat Berjuang.

Wassalam.

Belacak said...

Bro!

Baca link nih : http://mt.m2day.org/2008/content/view/23148/84/

camne satu kumpulan haram boleh arah polis tangkap kumpulan haram lain?

Species ni selalunya yang suka buat provokasi dan sekarang salahkan orang lain. Dimana-mana bermasalah, di Sri Lanka, Fiji, sekarang kat Australia dan Canada pulak...

semang said...

aku dah lama maafkan Chin Peng,balik tak balik dia ke Malaysia,aku tetap aku.

Hang Jebat said...

Kalau boleh disebut (with due respect), kita ada 4 golongan Melayu:

1. Raja-Raja Melayu
2. Pemerintah (politician) Melayu
3. Ahli Perniagaan Melayu
4. Askar Melayu

Yang mana dari 4 golongan ini yang masih utuh dan hebat keMELAYUannya?

Saya pilih nombor 4. Bagaimana?