Saturday, April 18, 2009

Kisah cong, ceng-cong dan Michael Chong

Hari ni tersebar beberapa ceng-cong pasal seorang manusia bernama Chong. Siasat punya siasat, rupa-rupanya Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, semalam melantik Datuk Michael Chong sebagai penasihat dan pegawai khas.

Menurut Utusan Malaysia, Si Chong ni berkata: “biarlah saya menjadi jambatan menghubungkan antara masyarakat dan kerajaan.’’

Ewah-ewah. Megah betul Si Chong ni ya sampai dia nak cong semua orang kononnya dialah jambatan masyarakat kepada kerajaan. Sapa dia ni? Apa istimewanya dia dilantik penasihat di suatu kementerian yang sensitif? Dah ada security vetting ke? Lulus?

Soalan ini dikemukakan kerana komuniti keselamatan negara, dengar ceritanya, dah mula ceng-cong ceng-cong mengenai si Chong ni. Banyak ceng-congnya si Chong ni. Nak tau lebih lanjut, tanyalah kepada komuniti keselamatan negara. Kalau dia orang tak nak komen, cuba-cubalah kontek Along kita kat mana-mana. Kalau Along kita pun tak mau komen, cuba-cubalah tanya pada mana-mana towkey ayam kat pasar mana-mana! Ini sebab ikut yang punya cerita, komuniti keselamatan kita memang kenal sapa Si Chong ni. Along kita kat mana-mana kenal sapa Si Chong ni. Towkey ayam kat mana-mana pun kenal sapa Si Chong ni. Dia famous punya olang ma!

Apapun, rasanya Menteri Keselamatan Dalam Negeri kita perlu berhati-hati bila lantik pegawai untuk berkhidmat di KDN. Dengan Si Chong ni KDN perlu lakukan saringan keselamatan berpuluh-puluh kali. Jangan sekali. Berpuluh-puluh kali kerana Si Chong ni, kata yang punya cerita, memang banyak cong dan ceng-congnya. Kalau Menteri KDN yang baru tersilap langkah, akibat padah jawabnya! Waspada! – http://politica-net.blogspot.com

5 comments:

Belacak said...

Chong ni la yang bantu Along buat laporan polis terhadap PPIM dulu.

kluangman said...

Dah tau dia pandai chong, kenapa dilantik juga..

Tapi jangan salahkan mudin, dia kena chong..

kalau mudin kena chong, habislah kita, semua kena chong nanti..

memang betul, berhati hati di jalanraya.

Parpu Kari said...

Please read the truth about situation in Perak here, this story is from the Perak officials!

http://parpukari.blogspot.com/2009/04/perak-truth.html

Hang Jebat said...

Sdr,

Bagi la tau sapa dia tu.. apa yg dia dah buat selama ni?

semang said...

kau jeles pasal Mudin tak lantik kau,tu pasal kau hot lihat Chong,apa la punya orang