Monday, October 6, 2008

Calon Kuda Hitam Timbalan Presiden UMNO Ni Kuda Tunggangan Sapa Sebenarnya?

Pening kepala kita semua dibuatnya. Macam-macam karenah. Macam-macam gelagat. Maksud saya karenah dan gelagat politikus UMNO. Maksud saya pasal jawatan Timbalan Presiden UMNO. La ni, dalam sibuk-sibuk kita berhari raya, dah ada tiga calon kuda hitam menawarkan diri untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO. Esok entah berapa lagi pun kita tak tau!

Anehnya, Abdullah Badawi belum pun buat keputusan nak pertahankan jawatan Presiden UMNO atau tidak. Semua orang tunggu pengumuman Abdullah 9 Oktober 2008 ni. Jadi, Najib Razak pun belum berani kata nak tanding jawatan Presiden UMNO atau cuma nak kekalkan jawatannya sekarang – Timbalan Presiden UMNO. Orang macam Muhyiddin Yassin pun sama. Tak berani Muhyiddin nak kata dia nak tanding jawatan Timbalan Presiden UMNO atau kekal pertahankan jawatan Naib Presiden UMNO.

Jadi, kelompok calon kuda hitam ni nampaknya memang kuat betul power dia orang. Tak taulah power apa. Mungkin power duit. Mungkin juga power di sebalik power. Mungkin power Khairy Jamaluddin dan power Kamaluddin Abdullah atau power lain-lain pihak tertentu!

Sebab itulah belum apa-apa lagi semua kuda hitam ni dah buka mulut nak terejah jawatan Timbalan Presiden UMNO. Sebab tu juga yang pecahkan cerita kuda hitam ni adalah portal berita The Malaysian Insiders yang rapat dengan Khairy dan Kalumullah Hassan.

Lebih aneh lagi, ikut ceritanya, calon kuda hitam macam Zahid Hamidi ni kononnya tajaan Najib. Kalau gitu, mungkinkah Najib sendiri memang dah buat keputusan nak tanding jawatan Presiden UMNO walaupun Abdullah akan pertahankan jawatan itu? Atau pun, mungkinkah Najib dah tau yang Abdullah memang akan lepaskan jawatan Presiden UMNO pada 9 Oktober 2008 ini?

Kalau gitu, ini bermakna Najib akan tanding kerusi Presiden UMNO, tapi dia tak mau Muhyiddin jadi regunya untuk tanding jawatan Timbalan Presiden UMNO? Jadi, apa nak jadi pada Muhyiddin yang kata dia masih tunggu keputusan Abdullah dan Najib?

Tapi, fikir punya fikir, bila kisah Zahid Hamidi nak tanding jawatan Timbalan Presiden UMNO ni dipecahkan oleh The Malaysian Insiders, tak mungkin ke kisah ini ada banyak motifnya dan ada udang di sebalik batu?

Antaranya, tidak mungkinkah kisah ini dikeluarkan biar Najib bergalas dengan Muhyiddin atau biar Muhyiddin hilang kepercayaan terhadap Najib? Sebabnya, sekarang ni memang dah ada ura-ura Abdullah nak singkirkan Muhyiddin kerana kononnya Muhyiddin yang bikin Abdullah jadi serba salah sehingga proses peralihan kuasa yang dijangka pada Jun 2010 dipercepatkan kepada 2009.

Semalam, satu lagi calon kuda hitam buat pengumuman. Dia adalah Ali Rustam yang kini salah seorang Naib Presiden UMNO. Ikut ceritanya, Ali ni ikut arahan Abdullah. Niatnya sama – nak pastikan Muhyiddin disingkirkan menerusi pemilihan parti kali ini. Lebih menarik lagi, Ali dikatakan akan dijadikan Timbalan Perdana Menteri jika beliau memang kelak!

Kalau gitu, apa cerita Zahid Hamidi? Kalau dia juga ditaja oleh Khairy dan Kamaluddin, tidakkah ini akan clash dengan Ali yang ditaja oleh Abdullah? Tapi, kalau kisah ni benar, Zahid Hamidi dan Ali ni mungkin diketengahkan untuk mengurangkan sokongan kepada Muhyiddin daripada kalangan penyokong Abdullah dan Najib? Kalau gitu, mati keringlah Muhyiddin. Penyokong Najib tak akan sokong dia. Penyokong Abdullah pun tak sokong dia!

Tapi, macam mana soal Jazlan? Mungkinkah Jazlan menawarkan diri atas dorongan peribadinya sendiri? Adakah Jazlan bebas daripada sebarang dukungan mana-mana king-makers tertentu? Adakah Jazlan diketengahkan untuk mengurangkan sokongan Muhyiddin di Johor?

Minggu depan, Mohamad Muhd Taib yang pernah jadi Naib Presiden UMNO pun dijangka menawarkan diri untuk calon Timbalan Presiden. Kalau gitu, sokongan Muhyiddin di Selangor pun akan diberikan kepada Mike Tyson! Sekali lagi, kering kontang dan kemeklah Muhyiddin dihimpit daripada empat penjuru!

Dalam kita berteka-teki, ada pula cerita yang kisah calon kuda hitam untuk jawatan Timbalan Presiden ni sengaja dilambong-lambongkan sekarang sebagai diversion kepada apa yang sebenarnya akan diumumkan pada 9 Oktober 2008 kelak – Abdullah akan kekalkan jawatan Presiden UMNO!

Logik juga kisah ni. Bila kisah calon kuda hitam bagi jawatan Timbalan Presiden dilambongkan waktu Hari Raya, kisah ni akan jadi satu topik Aidilfitri yang menarik. Dengan itu, umum akan yakin kononnya Abdullah akan bersara daripada UMNO, Najib tanding jawatan Presiden UMNO dan kerusi Timbalan Presiden UMNO akan terbuka kepada semua warga UMNO yang nak bertanding.

Dengan cara ni, taklah orang kutuk Abdullah habis-habisan waktu hari baik bulan baik ni. Semua perhatian tertumpu kepada Najib tanding Presiden UMNO dan kepada mereka yang dah buat pengumuman nak tanding Timbalan Presiden UMNO!

Saya harap warga UMNO di seluruh negara sabar dulu. Jangan terpengaruh dengan kisah calon kuda hitam yang kita sibuk-sibukkan sekarang ni. Kita tunggu je sampai lepas 9 Oktober 2008 ni.

Kita faham, dalam mana-mana sistem demokrasi, siapa sahaja boleh tanding apa sahaja jawatan. Tapi, sementara kita tunggu keputusan Abdullah, jom kita tanya diri sendiri, calon-calon kuda hitam untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO yang dah buka mulut nak tanding ni sebenarnya kuda tunggangan siapa? – http://politica-net.blogspot.com

No comments: